Vándorful

Norvégia legszebb helyei

2017. február 28. - VáNDor

Norvégia gyönyörű. Aki mást mond, hazudik. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy nem néhány napos vagy hetes körtúra gyanánt, turistaként ismerkedtem meg ezzel az országgal, hanem egy egész évet éltem itt. Nem pazaroltam a szabadidőmet: szinte minden hétvégén elstoppoltam valami új helyre. Természetesen azt nem jelenthetem ki, hogy mindent láttam, sőt még az "eleget" kifejezést sem használnám. Mindenesetre bátorkodtam összedobni egy listát a kedvenc helyeimről azoknak, akik szintén érdeklődnek ez a lenyűgöző skandináv ország iránt. És hát ki ne érdeklődne...

1.JPG

Dél-Norvégia

 

Dél-Norvégiát kár kihagyni. Az ország legnépesebb városainak az utcáin sétálva megelevenedik előttünk a viking múlt. Míg a városok központja modern, pezsgő és élettel teli, a színes faházak alkotta forgalmas kikötők mintha megálltak volna az időben. Errefelé járva lépten-nyomon történelembe botlunk, legyen az a Viking- a Kon-Tiki- vagy a Fram Múzeum Oslóban vagy akár egy-egy hegytetőn árválkodó erőd.

Világvége

Kezdjük a világ végén! Ennek a partszakasznak ugyanis tényleg ez a neve (norvégul Verdens Ende). Persze maga a hely olyan, mint akármelyik másik dél-norvég partszakasz, de azért mégiscsak menő dolog eljutni a világ végére, nem?

verdensende2.JPG

Lindesnes

A Kristiansand közelében fekvő Lindesnes Norvégia legdélibb pontja. Nem egy első körös látnivaló, de ha valaki a közelben jár, érdemes meglátogatnia a kis félszigetet, és felmásznia a világítótoronyba, ahonnan az alábbi kilátásban gyönyörködhet.

linesnes3.JPG

Random partszakaszok és halászfalvak

Dél-Norvégia legnagyobb attrakciói azok a szinte ismeretlen kis falvak, amikbe lépten-nyomon belefut az ember. Ezeket főleg a svéd határ közelében, Østlandet megyében érdemes keresni.

part1.JPG

Horten

A svéd határ mellett fekvő Horten gyönyörű kilátást biztosító kis erődje nem tartozik a kötelező látnivalók közé, de ha valaki Göteborg és Oslo között utazik, remek pihenőhelyet jelent.

dscf3240.JPG

Oslo

Oslo a város, amit a norvégok imádnak utálni. Még az itt élők többsége is lelkesen kritizálja a főváros túlzsúfoltságát, szennyezettségét és nagyvárosi jellegét. Lássuk be: a norvég nem egy városi életformára született nép. Egy ilyen ország fővárosa pedig törvényszerűen kicsit jellegtelenebb, mint egy fővárostól elvárnánk. Oslót tehát nem sorolnám Norvégia legnagyobb és legfontosabb látnivalói közé, de mindenképpen megéri meglátogatni. Olyan helyeket találhatunk itt, mint a norvég királyi palota, a "családon belli erőszak parkja", a Holmenskollen síugrósánc, a Nobel békeközpont, a muszlim Grönland vagy akár Edvard Munch híres festménye, a "Sikoly".

oslo8.JPG

oslo9.JPG

oslo5.JPG

oslo13.JPG

oslo10.JPG

Közép-Norvégia

 

Közép-Norvégiában találjuk az ország legjelentősebb nemzeti parkjait, legmagasabb hegyeit és rengeteg, viszonylag egyszerűen elérhető, de embermentes vadregényes táját is. Ugyan a viking kori fatemplomok és az eldugott kis norvég városkák is említést érdemelnek, de Közép-Norvégiát mégiscsak túrabakancsban kell meglátogatni!

Gubransdalen

Oslo után a második legutáltabb hely az úgy nevezett Gubrans-völgy, amiben az ország ütőerének számító E6-os autópálya halad. Nem egy alkalommal hallottam stoppolás közben az alkalmi sofőrjeimtől, hogy mennyire unalmasnak és csúnyának tartják ezt az utat, és szívesebben mennek inkább kerülőúton. Ennek ellenére - vagy talán pont ezért - beválogattam ebbe a listába. Nem is olyan csúnya, igaz?

gubramsdalen3_1.JPG

Lillehammer

A fentebb említett Gubrans-völgy déli részén, Norvégia legnagyobb tavának a Mjøsennek a partján találjuk az álmos Lillehammer városát. Ez a környék Skandinávia-szerte híres a hegyeiről és főleg azok síterepeiről. Nem véletlenül rendezték itt az 1994-es téli olimpiai játékokat! Az akkor épített síugrósáncról fantasztikus kilátás tárul mindazok elé, akik felgyalogolnak a csaknem ezer lépcsőfokon...

Mivel egy egész évig éltem ezeken a hegyeken, erről a környékről annyi szép képem van, hogy külön bejegyzést szenteltem neki.

lillehammer5.JPG

Kvitskriuprestin

A Gubrans-völgy északi felében, a hegyoldalban találjuk azt a kimondhatatlan nevű geológiai formációt, amit érdemes minél hamarabb meglátogatni. Az erózió miatt ugyanis nincs rá sajnos garancia, hogy hosszútávon megmaradna...

kvitskriuprestin1.JPG

Rondane Nemzeti Park

A Kvitskriuprestin fölött magasodó fennsík ad otthont Norvégia első Nemzeti Parkjának, a Rondanének. Bár számomra nem feltétlenül pozitív élmények kapcsolódnak a fennsíkhoz, biztos vagyok benne, hogy minden esélyt megragadnék, hogy újra eljuthassak ide.

rondane2.JPG

rondane8.JPG

Jotunheimen Nemzeti Park

A Rondanével "szemközt" az autópályától nyugatra találjuk a Jotunheimen Nemzeti Parkot. A park nevének a jelentése "óriások földje". Ezt akár átvitt értelemben is vehetnénk, hiszen itt találjuk Norvégia legmagasabb csúcsait, de valójában szó szerint értelmezendő és mitológiai háttere van. Norvégia ezen részében ugyanis nagyon élénken élnek a régi mítoszok trollokról, óriásokról és egyéb hegyi teremtményekről. Elvarázsolt környék!

jotunheimen5.JPG

bessegen1_1.JPG

Reinheimen

A Reinheimen Nemzeti Park kevésbé híres az előzőeknél, viszont pont emiatt ideális túrahely azok számára, akik másoktól távol, egy csöndes és nyugodt kikapcsolódásra vágynak a norvég vadonban.

reinheimen4.JPG

Heddal

Heddal, vagyis Norvégia legnagyobb viking kori fatemploma csupán egy körülbelül két órás autóútra van Oslóból így ideális kiruccanást jelent a fővárosban tartózkodóknak.

heddal3.JPG

Telemark

Telemark megye északi hegyvidékei az ország legelzártabb és egyik legzordabb területének számítanak, ahol a norvég katonaság is tartja a kiképzéseit. Az érintetlen természet és a magányos kalandtúrák szerelmeseinek ideális helyszín.

telemark1.JPG

Hardangervidda

A Hardenger-fennsík (vagyis norvégul Hardangervidda) az előző tájegység folytatása és mint olyan, hatványozottan igaz rá az elzártság és érintetlenség. A Hardangervidda a szárazföldi Norvégia legnagyobb kiterjedésű Nemzeti Parkja, nagyobb az észak-amerikai Yosemite-nél is!

hardangervidda4.JPG

Vøringsfossen

Norvégiában nagyon sok gyönyörű vízesést találunk, sokáig tartana mindet felsorolni. Ezért csak a kedvencemet említeném meg, a Vøringsfossent, amely a Hardanger-fennsík északi letörésénél omlik a fjordba.

voringsfossen1.JPG

Gol

Viking kori fatemplomból is sokat találunk szerte Norvégiában, a goli pedig nem is tartozik a különösebben ismertebbek közé. Viszont talán pont ez adja a báját a fenyves közepén megbújó - sokszor még a norvégok előtt is ismeretlen - fatemplomnak.

gol2_2.JPG

Røros

Røros egy bányavároska Kelet-Norvégiában. Ideális azoknak, akik valami teljesen új városképre vágynak. Itt még szinte változatlan földutakon gyalogolhatjuk be a központot. A városka közepén fekvő meddőhányó-hegyről pedig fantasztikus kilátás nyílik az ország keleti részére, amely a híres fjordoktól távol általában nem szerepel a turisták útitervein. Ráadásul ez a leghidegebb város Norvégiában, nem ritkák a - 40 fok alatti hőmérsékletek sem!

roros3.JPG

"Sivatag"

Rørostól nem messze találjuk Norvégia talán legmeghökkentőbb táját, amit a helyiek egyszerűen csak sivatagnak neveznek. A homokdűnékről szép kilátás nyílik a hagyományosan rézérc bányászatra szakosodott völgyekre.

os2.JPG

Rauma-völgy

A Dombås és Åndalsnes között közlekedő Ramua vasút minden kétséget kizáróan az egyik legszebb vonatút Európában. Sokat elmond erről, hogy még az én spórolós fajtám sem bánta meg, hogy jegyet váltott az egyébként csak nyáron közlekedő vonatra.

rauma4.JPG

Romsdalseggen

A fenti vonattal azonban mégiscsak pénzkidobás lenne csak a vonatozás miatt utazni. Ha már Åndalsnesbe utazunk, érdemes feltúrázni a Romsdalseggenre, ami egyébként a személyes kedvenc norvég helyem. Legszebb túrámról és az azt követő tortúráról itt írtam.

romsdalseggen4.JPG

romsdalseggen5.JPG

Nyugat-Norvégia

 

Nyugat-Norvégia a fjordok földje. Nyugat-Norvégia lélegzetelállító. Nyugat-Norvégiát nem lehet megszokni, se megunni. Nyugat-Norvégiát látni kell.

Trolltunga

A Trolltunga - vagyis a troll nyelve - Norvégia első számú kötelező látnivalója. Ahogy a kép is mutatja, sajnos nekem nem volt szerencsém az időjárással.

1trolltunga4.JPG

Szószék-szikla

A szószék-szikla hasonló látvány, mint a Trolltunga, de sokkal egyszerűbb feljutni. (És itt az időjárás is jobb volt velem.)

2preikestolen3.JPG

3lysafjord5.JPG

Kjeragbolten

A Kjeragbolten a kötelező hármas harmadik tagja. Ezek mind (Trolltunga, Preikestolen, Kjeragbolten) viszonylag közel vannak egymáshoz, ügyes szervezéssel és nagyon jó fizikai kondícióval nem lehetetlen egy nap alatt sem meglátogatni őket. Nekünk nem sikerült.

3kjeragbolten1.JPG

Stavanger

A kötelező hármas mellett fekvő, gyönyörű nagyváros, ami olajkikötőjéről és színes faházairól híres. Feltétlenül megér egy látogatást.

5stavanger2.JPG

Låtefossen

Szintén a "kötelező hármas" útvonalán találjuk ezt a festői vízesést is, ahol bűn nem megállni. (Az előtérben lévő híd az országút a Trolltunga és a Preikestolen között)

6latefossen1.JPG

Eidfjord

Északabbra utazva eljutunk az Eidfjordhoz. A fjord végén, a hegyoldalon áll Kjeåsen hegyi farmja, amelyet a legelérhetetlenebb farmnak is szokás nevezni. Habár ez azért talán túlzás, de tény, hogy függőleges sziklafalakon átvezető pallókon kell átkelnie annak, aki fel akar sétálni az eldugott farmhoz!

7eidfjord1.JPG

Bergen

Bergen Nyugat-Norvégia központja, és személyes kedvenc norvég városom. Egy dolog szól csupán ellene: szinte mindig esik. Szerencsére, amikor ott jártam túléltem 24 órát szárazon, de ez ritka...

8bergen7.JPG

8bergen10.JPG

Fræna

Ezt a helyet egy "Norvégia legszebb helyei" összeállításban valószínűleg nem találjuk meg, én is csak teljesen véletlenül kerültem ide. Itt találjuk a Trollkirka (Troll temploma) barlangot, ahova az év egy napján besüt a Nap és szinte már giccses szivárványt rajzol a kristálytiszta vizű barlangi tó fölé.

9fraena1.JPG

Aurland

Aurland volt az első hely, ahova ellátogattam norvég tartózkodásom során. A fjord fölé kinyúló kilátó pedig tényleg remek hely megismerkedni ezzel az országgal!

aurland6.JPG

Lærdal-alagút

A fent említett Aurland kilátó alatt, a hegy belsejében találjuk a Lærdal-alagutat, amely építésekkor a világ leghosszabb közforgalmi alagútja volt. Több, mint 24 kilométerével ma már csak Észak-Európában számít rekordnak, de ha Aurlandba megyünk, ne felejtsük el meglátogatni ezt az alagutat se!

11laerdal4.JPG

Borgund fatemplom

Ígérem, nem lesz több fatemplom ebben a listában! De ha csak egy viking kori fatemplomot néznél meg, Borgund legyen az! Ráadásul az előbb említett alagút másik oldalán van, így könnyen összekombinálható az előző kettő hellyel.

12borgund1.JPG

Geiranger-fjord

A Geiranger-fjord a fjordok fjordja, Norvégia egyik legnépszerűbb látványossága. Akit zavar a tömeg, tegyen úgy mint én, és inkább túrázzon föl a közeli hegyekre, ahonnan gyönyörű kilátásban gyönyörködhet a turistahajók zajától távol. Persze az útról letérni nem javasolt, sőt életveszélyes!

13geiranger2.JPG

Trollstigen

Norvégia leghíresebb útszakasza a "troll lejtő", amely számtalan kanyaron keresztül kúszik fel a hegyek közé a már említett Åndalsnes városa felett.

14trollstigen3.JPG

Ålesund

Ålesund egy mesés kisváros a fjordok végén, az Atlanti-óceán partján. A kép magáért beszél, kár kihagyni!

alesund1.JPG

Atlanti-óceán út

Norvégia partszakaszának északi felében találjuk azt a hidakkal tűzdelt útszakaszt, amely az óceán vize fölött kanyarogva gyönyörű kirándulóhelyet jelent bárki számára. Talán a legszebb hely, ahol valaha stoppoltam!

atlanticroad4.JPG

Észak-Norvégia

 

Észak-Norvégia egy elvarázsolt vidék, olyan mintha nem is ezen a bolygón lenne. Lappok, rénszarvasok, jegesmedvék, északi fények, éjféli napsütések, legális bálnahús, orosz szellemvárosok és -30 fok alatti hőmérsékletek várják azt, aki elég bevállalós Észak-Norvégiához.

Trondheim

Trondheim Észak-Norvégia kapuja és egy csinos egyetemváros a hasonló nevű fjord partján pezsgő élettel, és a világ egyetlen kerékpár-felvonójával.

trondheim1.JPG

trondheim5.JPG

E6 északon

A Gubransdalentől északra az autópálya völgye is izgalmasabbá válik. Autópályát mondtam volna? Nos, nézzetek a képre: itt északon így néz ki a legjelentősebb és legforgalmasabb országút!

e62.JPG

Mosjøen

Norvégia vékony nyakának a közepén találjuk Mosjøent, amelyet valószínűleg szintén nem listáz egyetlen más weboldal sem a meglátogatandó helyek között. Kedves olvasóim! Nézzetek az alábbi képre, és döntsetek magatok!

mosjoen1.JPG

Sarkkör

Semmi extra, de ha észak felé utazunk érdemes megállni a semmi közepén található "Sarkkör-központnál".

sarkkor1.JPG

Lofoten-szigetek

Norvégia legszebb szeglete. Nehéz eljutni ide, de aki mégis nekivág, nem fogja megbánni. A sarkkör fölött fekvő szigetcsoport meredek sziklafalai, kristálytiszta tavai, érintetlen hegyei, éjjeli napsütései és északi fényei elvarázsolják az ide látogatót. Egyszer az életben kötelező!

5dscf1689.JPG

5dscf1755.JPG

5dscf1768.JPG

5dscf1779.JPG

Tromsø

Tromsø Észak-Norvégia fővárosa, ahol szinte olyan gyakran látni északi fényt, mint máshol felhőt. A Norvégia északi partján fekvő város mindenképpen megér egy látogatást.

tromso2.JPG

tromso4.JPG

Finnmark

Finnmark Norvégia legészakabbi megyéje, ebben a listában pedig az egész megye megérdemel egy helyet. A magas hegyek helyett itt már szelíd lankákat, havas dombokat és rideg, de valahogy mégis barátságos sarkvidéki tundrákat találunk.

8dscf1962.JPG

Nordkapp

A Nordkapp vagyis az Északi-fok a fent említett Finnmark északi csücske, amely nem csak a megyének, de az országnak, sőt a kontinensnek is a legészakabbi pontja. Nyáron a 24 órás napsütés, télen az északi fények teszik varázslatossá ezt a helyet.

nordkap3.JPG

Svalbard

A Nordkapptól északra is van még élet! A Norvégiához tartozó Spitzbergákra (Svalbardra) látogatók igen egzotikus kalandnak lehetnek részesei. A szigeteken több jegesmedve él, mint ember, és itt találhatjuk szinte mindenből a világ "legészakibbját". Legyen szó sörgyárról, templomról, településről, polgári repülőtérről, postaládáról vagy akár Lenin-szoborról. Ez egy igazán különleges környék, félúton a Nordkapp és az Északi-sark között a Jeges-tengerben.

svalbard2.JPG

svalbard8.JPG

Pyramida

Svalbardon belül is ki szeretném emelni az egykori orosz bányavárost, Pyramidát, amely ma egy szürreális, szovjet szellemvárosként árválkodik az északi szélesség 78. fokán. A világ legészakabbi Lenin-szobra és a változatlanul hagyott szovjet plakátok, romosodó épületek és a természet által visszahódított utcák mind a világ egyik legkülönlegesebb helyévé teszik az elnéptelenedett bányászvárost.

pyramiden3.JPG

Északi fény

A végére pedig még egy kis extra. Bár az északi fény nem helyhez kötött, de ha a téli szezonban tervezünk Norvégiába utazni, érdemes a tiszta éjszakákon fényszennyezésmentes helyekre utazni, és reménykedni...

12aurora3.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://vandorful.blog.hu/api/trackback/id/tr5912091635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása