Vándorful

Vörös festék

2016. szeptember 09. - VáNDor

Peking és az egész világ egyik legismertebb terét, a Tiananment hírnevéhez méltó grandiózus épületek határolják: északra a Tiltott város Mao Ce-tunggal ékesített bejárata, dél felé az említett vezető mauzóleuma és múzeuma, nyugatra a Kommunista Párt parlamentje (vagyis a Nép Háza), keletre pedig az ország Nemzeti Múzeuma. Mao és a kommunizmus eszméje tehát minden oldalról körbeveszi az 1989-es diáktüntetés hírhedt vérbefojtásának is otthont adó teret, és ez hatványozottan igaz a fenti épületek belsejére is. Ebben az összeállításban azonban nem az olyan egyértelműnek tűnő épületek kommunista jellegéről lesz szó, mint a Nép Háza vagy az egykori vezetőnek emléket állító múzeum, hanem egy olyan - politikailag nagyobb kiegyensúlyozottságot feltételező épületről - mint a Nemzeti Múzeum.

img_0745.JPG

Azon belül is a festmények csarnokáról. A vörös falon lógó festmények közt nehéz olyat találni, aminek ne lenne propagandacélja. A legjobbak (pl. a fent szereplő "Mao Ce-tung kikiáltja a Népköztársaságot" c. műalkotás) többször is szerepelnek és hajszálpontosan ugyanúgy néznek ki. Azt sajnos nem is tudtam meg, melyik az eredeti és melyik a "kínai másolat".

 

Mao Ce-tung, Marx, Lenin, vörös zászlók, boldog munkások, elszánt forradalmárok és ünneplő tömeg. Így néznek ki a legjobb festmények a kínai Nemzeti Múzeumban:

img_0748.JPG

img_0744.JPG

img_0758.JPG

 

img_0751.JPG

img_0749.JPG

img_0747.JPG

img_0742.JPG

img_0741.JPG

img_0754.JPG

img_0753.JPG

img_0743.JPG

Nem spóroltak a vörös festékkel, az biztos.

Egyébként a kommunizmus szelleme a múzeum többi csarnokából is visszaköszön, sőt egy külön emeletet szentel az épület magának az eszmének a bemutatására is (a szintén ezt a célt szolgáló "modern történelem" c. emeleten kívül).

A bejegyzés trackback címe:

https://vandorful.blog.hu/api/trackback/id/tr1211667054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása