Vándorful

10 meghökkentő tény Észak-Koreáról

2016. szeptember 16. - VáNDor

Gondoltad volna, hogy a világ legzártabb országában nem ismerik az internet fogalmát, és ez az egyetlen hely, ahol senki sem hallotta a Gangnam Style-t? Tudtad, hogy a kommunista diktátor, Kim Dzsongun éhes kutyákkal végeztette ki a nagybátyját? És hogy a Kedves Vezető dupla szivárvány alatt született? Ja, és szabadidejében kifejlesztette az Ebola és az AIDS ellenszerét is. Sőt, találtak egy egyszarvút, és a 2010-es világkupát is megnyerték! Az észak-koreai emberek egységes frizurája alatt egységesen érdekes elméletek élnek a világunkról...

dscf7875.JPG

Kim Dzsongil nemcsak komplett falvakat romboltatott le az országában, hanem a főváros központját is a földdel tette egyenlővé - mindezt annak érdekében, hogy a helyére a személyi kultuszát dicsőítő betonpalotákat emeljen. Miközben az ország népe éhezett, a Kedves Vezető egy mesterséges dombon márványpalotát építtetett magának. Számtalan könyvet íratott önmagáról, és szintén rengeteg tudományos munka alá hamisították a felesége nevét is. Az elhibázott népesedési politikájába belerokkanó szociális rendszerek problémáját pedig úgy "orvosolta", hogy megtiltotta a 70 évesnél idősebbek egészségügyi ellátását. Hihetetlennek hangzik? Pedig igaz!

 

Csak épp nem a Kedves Vezetőre.

 

A fenti szöveg ugyanis a román Nicolae Ceaușescura illik, de a bevezetőben megemlített "tényeknek" még ennyi valóságtartalmuk sincs. A helyes szöveg így nézne ki:

Gondoltad volna, hogy a világ egyik legzártabb országában nem ismerik az internet fogalmát, és ez az egyetlen hely, ahol senki sem hallotta a Gangnam Style-t? Tudtad, hogy a kommunista diktátor, Kim Dzsongun éhes kutyákkal végeztette ki a nagybátyját? És hogy a Kedves Vezetőről senki sem gondolja azt, hogy dupla szivárvány alatt született? Ja, és azt se, hogy szabadidejében kifejlesztette az Ebola és az AIDS ellenszerét is. Sőt, nem hiszik, hogy találtak egy egyszarvút, és hogy a 2010-es világkupát is megnyerték! Az észak-koreai emberek egységes frizurája alatt egységesen érdekes elméletek élnek a világunkról...

Aki ezekhez hasonló, fantasztikus sztorik reményében kattintott ide, most jogosan érezheti becsapva magát. Tőlük elnézést kérek, de zárójelben megjegyzem: (valójában nem én csaptam be őket, hanem azok akik miatt mindez hihetőnek hangzott.)

Mielőtt ezt kifejteném, szeretném előre leszögezni, hogy nem szimpatizálok az észak-koreai rezsimmel,  elítélendőnek tartom a politikájukat, és véletlenül sem tartom egy jó helynek - viszont olyan rossznak sem, amennyire a média beállítja.

dscf7779.JPGEgy phenjani fiú mobilozik a helyi buszjáraton. Egyszer még szelfiző lányokat is láttam!

Észak-Korea rossz hely, de nem maga a földi pokol, ahogy azt az interneten eltöltött első óra után gondolnánk. Szegény, de nem az egyetlen szegény ország. Zárt, de sok másik ország is az. Nincs sajtószabadság, az emberi jogok napi szinten sérülnek, a pártállami diktatúra minden ellenvéleményt elnyom. De még ebben sincs egyedül. Észak-Korea egy "átlagosan rossz" ország, ezért is volt olyan hihető, hogy a Ceaușescuról szóló szöveg Kim Dzsongilre vonatkozik.

Ami Észak-Koreát mégis egyedülállóvá teszi, és kiemeli az "átlagosan rossz országok" sorai közül az nem más, mint az Egyesült Államokkal és a nyugati világgal való kapcsolata. Nincs más ország, amely ilyen határozottan utasítaná el a nyugati világképet, annak minden kapitalista és liberális berendezkedésével együtt. Ezzel pedig Észak-Korea túl nagy halakba döfte a szigonyát. A nagy halak által irányított média pedig természetesen nem ad objektív képet a szigonyt tartó kézről.

Nemcsak Észak-Koreába jut el kevés információ a külvilágról, de hozzánk is kevés érkezik onnan. A hírek egy része magából Észak-Koreából, és a "tűzhöz közel ülő" Kínából érkezik, viszont a nyugati médiába bekerülő és nagy olvasottságot produkáló cikkek általában amerikai, japán vagy dél-koreai forrásokból táplálkoznak. Tekintettel arra, hogy ezekkel az országokkal Észak-Korea a mai napig hivatalosan hadban áll, el sem várhatjuk a független hangnemet.

 dscf8121.JPGKim Ir Szen aranyszobra egy phenjani metrómegállóban. A személyi kultusz ilyen foka megdöbbentő, de nem példa nélküli.

A háború azonban már rég nem a klasszikus értelemben zajlik. Durva mondat jön: véleményem szerint az Észak-Korea által elutasított világkép alakítói és mozgatói egy modernkori hidegháborúnak megfeleltethető "humorhadjárattal" igyekeznek komolytalanná tenni ellenfelüket - mielőtt a nyugat ilyen szintű elutasítása továbbterjedne onnan. Az hadjárat zsenialitása abban rejlik, hogy a hírfogyasztók pont azt kapják, amire vágynak, így meg sem kérdőjelezik az eléjük tolt "tényeket". Az idők kezdete óta élvezettel rágódunk minden aktuálisan fontos ember gyengeségén vagy rigolyáján - legyen az Einstein matekbukása, Hitler fél heréje, Sztálin majomhadserege vagy akár Kim Dzsongil szivárványos születése.

Ezekből a szépen csengő álhírekből mindenki profitál: az olvasó izgalmas tartalmat kap, a hírterjesztő nézettséget, a "Marionett-bábukat rángató kezek" pedig hiteltelenné teszik leghangosabb kritikusukat. Az igazságtartalom már másodlagos, a lényeg, hogy a téma nézettséget hoz.

Az is ezt bizonyítja, hogy rákattintottál erre az írásra. De ha már itt vagy, megosztok veled 1 meghökkentő tényt, ami a címben említett 10-zel is felér:

Nem csak az észak-koreai emberek agymosottak, hanem mi is.

Megjegyzem tényleg sok fantasztikus anekdota kering a vezetőkről, akiket valóban Istenként tisztelnek. De ha ebből indulunk ki, feltehetjük magunknak a kérdést: vajon mernénk-e egy másik kultúra Istenének a csodás tetteiről, és az ezekben hívő emberekből ilyen mennyiségben és minőségben viccet űzni?

Hiszen az egész történetben az a legszomorúbb, hogy néhány lájkért és nézettségért bárki szívesen viccelődik a valódi problémákkal küzdő észak-koreai néppel - minden hülyeséget elhívő agymosottaknak állítva be őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://vandorful.blog.hu/api/trackback/id/tr2511713171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása