Vándorful

A lengyel módszer

avagy hogyan szállj meg pénz nélkül

2016. december 11. - VáNDor

Lengyel módszernek neveztem el, mert ennek a módszernek a segítségével sok éjszakát éltem már túl Lengyelországban pénz nélkül. Olvasd el, hátha egyszer neked is szükséged lesz rá!

nevtelen1_masolata.jpg

A módszer leírása előtt el kell magyaráznom, mi az a couchsurfing. Ha már tudod, akkor a következő két mondatot ugord át! A couchsurfing olyan szociális háló, mint a facebook, annyi extrával, hogy a tagjai ingyenesen szállást adnak egymásnak a saját otthonukban. Természetesen nem hotel színvonalon, hanem csak a kanapén, vagy ahol éppen helyük van, de a lényeg, hogy ennek a segítségével igazán lehetőség nyílik a helyi kultúra és helyi emberek megismerésére.

A kis közösségből mára hatalmas, az egész világot átszövő háló vállt (egyesek szerint túl nagy is), de pont ezért van lehetőség olyan trükkökre, mint a lengyel módszer. Írom pontokban:

- Sétálj be a belvárosba, vagy egy olyan kerületbe, ahol feltételezed, hogy sok angolul értő, nyitottabb gondolkodású ember járkál!

- Szólítsd meg őket! Fontos, hogy minél rövidebb és egyszerűbb szöveggel tedd ezt, így nem lesz idejük közbevágni vagy faképnél hagyni. (Habár néhányan meg fogják próbálni.) A javasolt szöveg:

"Szia, bocsi, ismered a couchsurfinget?"

- Erre a válasz 90%-ban az lesz, hogy nem. Ekkor megköszönöd, további kellemes estét kívánsz és folytatod a vadászatot. Sokan azt fogják hinni, hogy a couchsurfing egy helyi bár vagy hotel.

- Lesz olyan, aki azt mondja, hogy ismeri. Gyorsan kérdezz vissza:

"És tag is vagy?"

- Ha erre igen a válasz, kiterítheted a kártyáidat: egyszerűen kérd meg, hogy nála alhass! Ha nem tag, akkor kérdezősködj tovább, hogy ismer-e valakit, aki tag, vagy esetleg ő tervez-e csatlakozni. Mert ha igen, akkor itt a vissza nem térő alkalom, hogy elszállásoljon téged!

- Olyan is előfordul, aki azt mondja, hogy nem ismeri a couchsurfinget, de visszakérdez, hogy mi az. Ez esetben röviden, objektívan magyarázd el neki kb. azokkal a szavakkal, amikkel én tettem a bejegyzés elején. A reakció általában valami olyasmi, hogy "váó, ez tök jól hangzik!". Ekkor a tenyeredet dörzsölve (átvitt értelemben!) megkérdezheted, hogy szeretné-e kipróbálni...

Eddig öt városban vetettem be a lengyel módszert, mindenhol 1 órán belül sikerrel jártam. A módszer zsenialitása abban rejlik, hogy a kérdés egy kitűnő szűrő. Vagyis aki nem ismeri a couchsurfinget, az nem fogja megtudni, mit is akartunk valójában, kevésbé ciki mintha egyből azt kérdeznéd idegenektől, hogy el tudnának-e szállásolni. Ráadásul általában olyan emberek ismerik a couchsurfinget, akiktől nem áll távol a hátizsákos utazás életstílusa. Még ha nem is tagok, és ők maguk nem is terveznek ilyesmit, valószínűleg érdekes embernek fognak találni és megpróbálnak segíteni. Azzal ugyanis, hogy megtudják mi is pontosan a probléma (nincs szállás, se pénz) és rokonszenvesnek is találnak, automatikusan felelősnek fogják érezni magukat érted, és ha ők maguk nem is tudnak elszállásolni, biztos lehetsz abban, hogy a fél ismeretségi körüket körbetelefonálják érted.

Az eredmény: egy izgalmas belvárosi séta, ismerkedések, kényelmes, meleg, és nem mellesleg ingyenes szállás.

A bejegyzés trackback címe:

https://vandorful.blog.hu/api/trackback/id/tr8512029125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása