Vándorful

Hol aludjunk ingyen?

2016. október 27. - VáNDor

Íme egy hiánypótló lista azokról a helyekről, ahol ingyen megszállhatunk utazás közben. Természetesen nem mindegy, hol van szükségünk az ingyen szállásra, hiszen míg Lappföldön nem aludnék a szabadban, melegebb országokban ez is egy opció. Ezért most a körülményektől eltekintve csak egy tömény listát osztok meg lehetséges helyekkel (és kommentben várom a további ötleteket, a posztot folyamatosan bővítem). Ha a jövőben szállás nélkül találod magad egy idegen városban, vedd elő ezt a listát és éld túl az éjszakát!

7_28_dandong.JPG

 

Repülőtér

Ha van a közeledben repülőtér, az indulási oldal padlója kényelmetlen, ám biztonságos és fedett helyet adhat éjszakára.

Vasútállomás

Előnye, hogy szinte minden nagyobb városban van, és általában a központban. Hátránya, hogy vagy zárva van, vagy olyan emberek is ott éjszakáznak, akikben nem feltétlenül bíznál meg. Maradj éber! Úgy aludj, hogy semmidet ne lehessen egy mozdulattal elemelni!

Busz pályaudvar

Hasonló a vasútállomáshoz, de olyan szempontból rosszabb, hogy általában kevésbé központi fekvésű és ritka, hogy éjszaka is nyitva van. Viszont szinte tényleg minden városban van.

Határállomás

Ha a határon vagy a határ közelében köszönt rád az éjszaka, megkérdezheted, hogy nem maradhatnál-e ott egy pár órára. Legyél illemtudó, hagyd az őröket dolgozni, próbáld minimalizálni a jelenléted hatásait!

Váróterem

Egy orvosi rendelőben vagy kórházban - ha nyitva van - rengeteg szék vár éjszakára. Ha találkozol valakivel bent, ne felejts el illemtudóan engedélyt kérni!

Bank

Vannak olyan bankautomaták, amik egy éjszaka is nyitva álló épületben vannak. Nyilván tele van kamerával és talán nem is túl kényelmes a padlója, de egy ötletnek jó.

Nagykövetség / konzulátus

Nagykövetségek és konzulátusok csak a legjelentősebb városokban vannak, és inkább csak vészhelyzet esetén érdemes őket meglátogatni.

Templom

Vagy bármilyen más vallási épület. Isten házának kapuja mindig nyitva áll, kivéve ha a plébános bezárja éjszakára. Ez esetben az illetékes emberrel beszélve - és az ő vallásos könyörületében bízva - érhetsz el eredményt. Gondolom felesleges hangsúlyozni, hogy nagy tisztelettel és körültekintéssel töltsd el az éjszakát egy ilyen helyen!

Rendőrségi fogda

Kisebb bűnök esetén nem vágnak rögtön börtönbe, csak egy éjszakára visznek be. De hát egy csóró utazónak pont erre van szüksége! Ha találsz rendőrt, kérdezd meg, nem tudna-e a bűn elkövetése nélkül is bezárni egy éjszakára!

Benzinkút

A benzinkutak előnye, hogy sok van belőlük, és ha stoppolva közlekedsz nagy eséllyel egy ilyennél lyukadsz ki estére. Néhány egész éjjel nyitva van, ezeknél érdemes megkérdezni a személyzetet, hogy ott maradhatsz-e. Igyekezz nem zavarni senkit és semmit sem a jelenléteddel!

WC

A nyilvános illemhelyeken éjszakázni nem épp egy bakancslistás álom, de egy lehetőségnek jó. Ha nyitva van a wc és ráadásul ingyenes is, be tudsz menni, de valószínűleg olyan állapotok uralkodnak bent, hogy talán rögtön meg is gondolod magad.

Csatorna

A wc-nél még egy fokkal durvább hely, de egy ötletnek jó.

Mélygarázs

Nagyobb bevásárlóközpontok, főterek és lakótömbök alatt ilyenre is bukkanhatsz. Az autóknak szánt bejáraton keresztül be is tudsz jutni, már csak egy viszonylag kényelmes sarkot kell keresned a betonon.

Nyitva lévő boltok, üzletek

Az egész éjjel nyitva tartó üzletekben is megkérdezheted a dolgozókat, hogy nem aludhatnál-e egy hátsó szobában.

Hajléktalanszálló

Nem tudok olyan utazóról, aki ezt kipróbálta volna, de elméletileg működhet - habár súlyos erkölcsi kérdéseket vet fel, és lehet, hogy egy kis pénzt is kérnek.

Tourist Information

Kérdezd meg a tourist informationnál, hol lehet pénz nélkül túlélni az éjszakát. Ha nem tudnak ilyen helyet, kérdezd meg, hogy esetleg ott maradhatsz-e.

Üres romok, fedett helyek

Nem a legbiztonságosabb és legkényelmesebb hely, de egy éjszakát egy ilyen helyen is túlélhetsz.

Híd alatt

Klasszikus csövelés, a helyi hajléktalanokat ne zavard!

Közpark

Szerintem a lehető legveszélyesebb hely, én nem ajánlom.

Erdő

Ha van a közelben erdő és jó az idő, miért ne éjszakázz a fák alatt? Sokan azt mondják erre, hogy veszélyes az állatok élőhelyén aludni. Én az emberektől jobban félek.

Sátrazás

Ha van sátrad, akkor egyáltalán miért nyitottad meg ezt a listát? Keress egy helyet, ahol nem vagy szem előtt, minél távolabb a várostól, verd fel a sátrad és már alhatsz is. Hasonló igaz a függőágyasokra is.

Barlang

Megvéd az esőtől és viszonylag kellemes a hőmérséklet is. Az ősember is túlélte!

Kamion

Ha találsz egy kamionparkolót, kérdezz körbe a sofőröknél! Ők éjszakára a kamionban maradnak, és általában van egy üres helyük.

Alternatív városrészek

Nyugat-Európa nagyobb városaiban léteznek olyan hippinegyedek, ahol bárki szívesen befogad egy utazót. Ezeket a helyeket messziről fel lehet ismerni a színes graffitikről, fűszagról, szürreális dekorációkról, romos épületekről és a dús növényzetről.

dscf3399.JPG

Strand öltöző

A strandokon lévő öltözők általában nyitottak, és ha éjszaka be tudsz jutni a strand területére ezek a helyek egy szélvédett lehetőséget jelentenek éjszakára.

Városnézés

Ha nem is vagy nagyon fáradt (pl. egész nap aludtál a repülőn előtte) és hideg sincs, akár ébren is maradhatsz. Tedd azt, amit napközben tennél: nézd meg a várost, fürödj a tengerben, ismerkedj! Másnap pedig előbb-utóbb úgyis szükséged lesz egy alvóhelyre, de talán napközben könnyebb lesz találnod. (Főleg, ha egy hosszú busz- vagy vonatút előtt vagy.) Az is lehet, hogy közben találsz egy alvóhelyet, mint ahogy velem történt első afrikai éjszakám alkalmával.

Hostel

A hostelekért természetesen fizetni kell, de ha több napra maradsz, megegyezhetsz a tulajdonossal, hogy a szállásét cserébe dolgozol neki. Bizonyítottan működik!

Kocsma, Club

Ha ingyenes a belépő és egész éjjel nyitva tart a hely, szintén szóba jöhet. Amikor megérkezel, vegyülj el a tömegben, és keress egy kieső sarkot! Ha találsz használt, üres vagy félig üres poharakat, tedd magad elé a színjáték kedvéért és játszd el, hogy lerészegedtél. Asztalra hajtott fejjel már pihenhetsz is. (Kérdés, hogy a zaj miatt mennyire lesz pihentető ez.)

Alagút

Hosszabb alagutakban találhatsz vészkijáratokat. Ezek az ajtók mögött viszonylag melegben és biztonságban túlélheted az éjszakát, de tudnod kell, hogy a legtöbb ilyen alagútban szigorúan tilos a gyalogos közlekedés!

Hajó

Ha épp egy tengerparti városban vagy, miért ne tennél egy próbát magában a kikötőben is? Ha találkozol a kapitánnyal vagy a hajó tulajdonosával, kérdezd meg, hogy a fedélzeten tölthetnéd-e az éjszakát!

Fedett buszállomás

Esőtől, széltől megvéd, de nem a kényelemről híres.

Helyiek

Rengeteg couchsurfinghez hasonló honlap és alkalmazás létezik, ahol ingyen helyet találhatsz magadnak éjszakára egy kedves helyinél. Ha ez nem jön össze, akkor sincs minden veszve! Nagyon sok helyi ember szívesen elszállásolna utazókat, de nincs regisztrálva ezeken a helyeken. A fenti ötletek esetében is azért fontos, hogy kommunikálj a helyiekkel, mert gyakran előfordul, hogy inkább felajánlják a saját otthonukat. (Pl. amikor megkérdezed a papot, amikor találkozol egy baráti társasággal a kocsmában, amikor megszán a tourist infos ember, a kutas vagy az üzlettulajdonos...). Random járókelőknél is megpróbálkozhatsz, a lengyel módszer használatával szinte biztos, hogy sikerrel jársz!

Sajnos egy olyan társadalomban élünk, ahol egy csóró utazónak még talán segítenek, de egy hajléktalant megvetnek. Ezért próbálj meg nagyon is turistának tűnni: hátizsák, kamera, térkép...ezek mind segítenek. Beszédeddel, és viselkedéseddel is biztosítsd a helyieket arról, hogy csak egy éjszakára (még jobb, ha a "pár órára" kifejezést használod!) van szükséged! Ahogy korábban írtam, próbálj senkit sem zavarni a jelenléteddel, kerüld a szabálysértéseket és ne hagyj szemetet magad után! Akár fel is ajánlhatsz valamit a szállásért cserébe. Mosogass el, segíts a házimunkában vagy adj a segítődnek egy magyar szuvenírt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vandorful.blog.hu/api/trackback/id/tr4411840705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása