Vándorful

Fiatalító szépségkúra norvég módra

2016. december 24. - VáNDor

Nem titok, hogy az északi népek igazi mesterei a hosszú és egészséges életnek. A generációról generációra öröklődő tudás ma már számunkra is elérhető. Meg fogsz lepődni, mi az az egyszerű trükk, amivel a skandinávok akár hosszú évmilliókat is letagadhatnak!

dscf1648.JPG

Norvégiában utazva szinte minden pillanatban találunk valamit, amiben az ország követendő példát állít a világ többé része elé. A magas fizetések, a jóléti társadalom modellje, a színvonalas egészségügy, a környezettudatos gondolkodás vagy akár a sportos életmód azonban mind eltörpül az ország lélegzetelállító természeti környezete mellett.dscf8425.JPG

A Norvégián keresztülívelő Skandináv-hegység minden látogatóban szerelmet ébreszt. Ez egy változatos felszínformájú vonulat fjellekkel, fjordokkal, meredek sziklafalakkal, kárpiramisokkal, pengevékony gerincekkel és égbetörő, hegyes csúcsokkal. Megjelenésében az Alpok felszínformájára emlékeztet, van azonban egy nagy különbség: az Alpokkal ellentétben a Skandináv-hegység egy kaledóniai röghegység, így mintegy 200 millió évvel idősebb nála! Röghegységként ráadásul elrögösödött, üledékkel feltöltött, szelíd szintkülönbségű dombszerű felszínt feltételezhetnénk róla.

Joggal merül hát felé a kérdés, milyen trükkel képes a Skandináv-hegység hosszú évmilliókat lefaragni a korából? Hogy ezt megértsük, tekintsük át életének legfontosabb szakaszait!

dscf8365.JPG

Időszámításunk előtt kb. 400 millió évvel született Laurentica és Baltica sokadik gyermekeként. Tinédzserként, a permi időszakban szétváltak a testvérek, a többiek Amerikába, Grönlandra és a Brit-szigetekre sodródtak. Felnőttként a stressz és a külső erők okozta erózió miatt az egész Kaledóniai család dombfelszínné szelidült. A Skandináv-hegységnek viszont kedvező földrajzi helyzetének köszönhetően lehetősége nyílt egy forradalmian új fiatalító szépségkúrán részt venni. Dr. Würm jégkorszak-kezelésének köszönhetően mára visszanyerte fiatal külsejét.

Hegységünk 110 000 évvel ezelőtt fizetett be a hosszú és fájdalmas terápiára, amely jelenlegi felszínformáját adta. Az egész egy lehűléssel kezdődött. A kívánt átlaghőmérséklet elérése után a hegységben megjelent a jég, amely aztán évtízezredeken keresztül végezte szorgalmasan a munkáját. Lassú mozgással lecsiszolta a felső kőzetrétegeket, kárfülkéket, kárgerinceket és kárpiramisokat hozott létre. A jég elolvadása (kb. 10 000 éve) ezeket a változatos felszínformákat hagyta maga után. A visszahúzódó gleccserekből táplálkozó folyók meredek völgyeket mélyítettek a hegységbe, a tengerparti völgyekben elolvadt gleccserek helyére pedig benyomult a tengervíz, és létrejöttek a híres fjordok. Mindeközben az elolvadt jég nyomása alól felszabadult hegység emelkedésnek indult, visszanyerve fiatalkori magasságát.

dscf1755.JPGNézd ezeket a fiatalos formákat!

Ha valakit megihletett a jégkorszak-kezelés, íme a recept:

  • Költözz északra. Vagy délre, de a lényeg, hogy valamelyik sarkhoz közel.
  • Várj a következő glaciálisig! Légy türelmes!
  • Amikor eljön a megfelelő pillanat, lefagyasztják a tested. Ez azért is hasznos, mert a hibernálás nélkül igen fájdalmas lenne a következő lépés.
  • A testeden megjelenő jég megkezdi a lecsiszoló, elegyengető munkáját. Az úgy nevezett denudáció során a jég ledörzsöli rólad az évmilliók során rád rakódott üledékes rétegeket és felszínre emeli a fiatalos, szexi magmás tönkfelszíned!
  • A jégborítottság megszűnésével felébredsz a hibernált állapotból, és megcsodálhatod magad a tükörben.

Gratulálok! Úgy nézel ki mint egy frissen felgyűrődött lánchegység!

dscf8390.JPG

 Jégkorszak-kezelés...mert nem csak a húszmillió éveseké a világ!

A bejegyzés trackback címe:

https://vandorful.blog.hu/api/trackback/id/tr448928722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása